Probabil niciodată nu v-ați curățat pe mâini atât de des ca în această perioadă și pentru a face acest lucru, pe lângă apă și săpun lichid, ați folosit o multitudine de dezinfectanți pentru mâini și suprafețe. Pielea, totuși, în contact cu anumite susbstanțe chimice, mai ales cu alcoolulul din dezinfectanți, poate suferi unele probleme. Uscăciunea excesiva, roșeața, crăparea și exfolierea unghiilor sunt printre primele consecințe deja vizibile pe mâinile tuturor.

Cât și cum să vă spălați pe mâini? Cum să aveți grijă de piele și de unghii? Iată 5 sfaturi care vă pot fi de mare ajutor:

1. Nu abuzați de gelurile hidroalcoolice, ci folosiți săpunuri profesionale, precum gama profesională TORK și apă, ori de câte ori este posibil. Săpunurile se pot folosi împreună cu dozatoare profesionale, pentru un plus de igienă.

2. Evitați să vă spălați mâinile cu apă prea caldă, deoarece ar putea deteriora pelicula hidrolipidică a pielii;

3. Evitați să vă mâncați” unghiile și cuticulele, deoarece s-ar putea crea microrăni, care pot fi poarta către virusuri și bacterii;

4. Folosiți săpun spumă sau lichid, cu proprietati hidratante, dar și creme care au aceleași caracteristici, care ajută pielea să-și recapete echilibrul natural, mai ales dacă simțiți o uscăciune specială a mâinilor;

5. Acordați o atenție deosebită precauțiilor menționate, dacă suferiți de boli dermatologice, precum dermatita atopică, care vă expun deja la un risc mai mare de a contracta infecții.

Curățarea mâinilor este esențială, dar nu trebuie sa fie exagerată, iar apa curgătoare călduță este preferată, împreuna cu săpunul hidratant, care trebuie folosit pe toată suprafața mâinilor, timp de cel putin 20 de secunde, față de gelurile dezinfectante care nu se clătesc și care au în formula lor ingrediente agresive. Nu este nevoie să inventați formule de dezinfectant, săpunurile și apa curgătoare sunt cea mai corectă cale de a ne curăța acasă.

Pielea are un film natural protector excelent care, dacă este intact, nu permite intrarea germenilor, bacteriilor și virusurilor prin straturile sale. Această bariera nu trebuie modificată cu compuși iritanți sau prin spălare excesivă. Altfel, pielea va crăpa și își va pierde proprietățile protectoare. Virușii nu pătrund prin piele, dar pielea deteriorată faciliteaza alte tipuri de infecții și patologii, iar mâinile sunt printre principalele vehicule pentru transportul virusurilor la gură, ochi și mucoase.

Spălarea mâinilor cu apă și săpun este un obicei care ar trebui să fie întotdeauna luat în considerare. Mainile trebuie spălate imediat ce ajungeți acasă, înainte de a mânca, după folosirea băii, dupa schimbarea scutecelor bebelușului, dupa îngrijirea rănilor, după tuse sau strănut, dupa manipularea gunoiului și mâncării crude, după ce ați călătorit în transportul public și în multe alte situații.

Cum să evitați sensibilizarea pielii după curățare? 

Dupa spălare, este esențială hidratarea adecvată. Îngrijirea mâinilor este și mai importantă în aceste săptămâni, pentru a evita formarea infecțiilor. Folosiți o mulțime de creme emoliente și de protecție. Există remedii hrănitoare pentru mâinile afectate de prea multe spălări. Știința aplicată produselor cosmetice oferă seruri hrănitoare și creme cu o eficacitate dovedită. Acestea variază de la glicerina clasică, până la ingrediente derivate natural. De preferat, sunt cremele fără parfumuri, care pot produce alergii și fără silicon. Emulsiile de mână clasice sunt bune în acest moment, când trebuie utilizate în abundenta. Însă, până la creme, folosiți doar săpunuri profesionale care, pe lângă calitățile incontestabile de curățare, sunt hidratante și nu permit deteriorarea pielii de pe mâini.