În prezent, igiena și curățenia sunt cele mai importante aspecte pentru păstrarea sănătății, cu atât mai mult în unitățile HoReCa, unde grija de a oferi cele mai bune produse și servicii, în condiții ideale de igienă, trebuie să fie pe primul loc.

Spre deosebire de alte spații comerciale, curățenia în restaurante trebuie făcută mult mai des și mult mai amănunțit, iar mesele, barul, toaletele și suprafețele de lucru trebuie dezinfectate constant, folosind dezinfectanti de suprafețe. Resturile de ingrediente, fie că este vorba despre grăsime, legume sau chiar mici bucăți de carne, pot favoriza răspândirea rapidă a bacteriilor și contaminarea preparatelor. Tocmai de aceea, orice restaurant are nevoie de un program zilnic, săptămânal și lunar pentru curățenie, ca să poată asigura calitatea produselor pe care le servește și un nivel ridicat de igienă in interior.

Este important ca spațiile HoReCa să folosească produse pentru protecție și dezinfectare, conform noilor reguli, atât pentru sănătatea și bunăstarea angajaților, cât și a clienților. Curățenia trebuie păstrată perfect, fiecare masă și spațiu trebuie dotat cu dozatoare și dezinfectanți pentru mâini, angajații trebuie să poarte echipamente de protecție, măști și mănuși și să aibă grijă să fie respectate toate regulile de igienă.

Tot pentru păstrarea igienei, se pot folosi și produse pentru catering și accesorii specifice, toate de unica-folosință, astfel încât după folosire, să poată fi aruncate și reciclate corespunzător. În acest mod, se evită o posibilă igienizare deficitară a elementelor de veselă. Produsele pentru catering sunt ideale pentru livrarea alimentelor la domiciliu, room service sau chiar și pentru servirea pe terasele restaurantelor.

Pentru o curățenie atentă a spațiilor HoReCa, fie că vorbim despre restaurante, terase sau hoteluri, trebuie să ai în vedere o lista cu produse importante, de care cu siguranță vei avea nevoie: 

- Dezinfectanți pentru obiectele sanitare. Dezinfectarea băilor este foarte importantă, mai ales ca aici se adună cei mai mulți microbi și cele mai multe bacterii.

- Detergenți pentru pardoseli – ideali pentru a îndepărta murdăria, pentru a oferi strălucire și un aspect cât mai plăcut.

- Detartranți: ideali pentru îndepărtarea depunerilor de piatră de pe echipamentele și ustensilele de bucătarie (fierbător, dozatoare de cafea și ceai), dar și pentru curățarea depunerilor de calcar și a murdăriei depuse pe instalațiile sanitare.

- Produse pentru curățat geamuri și oglinzi. Până la urmă, rolul geamului este de a vedea prin el și a oglinzii de a ne reflecta imaginea. Sigur, nu vrem ca aceste obiecte sa fie murdare și lipsite de strălucire.

- Detergent pentru aragaze și cuptoare. Cea mai valoroasă parte a bucătăriei, aragazul, are nevoie de îngrjire specială.

- Detergent pentru veselă. Într-un restaurant, vesela se murdărește extrem de rapid. Aceasta trebuie constant spălata și reutilizată, așa că este esențial să alegi un produs eficent, dar și blând cu pielea.

- Aspiratoare și mașini profesionale pentru curățenie.

Nu puteți face curat fără ustensilele necesare sau fără echipamentele de protecție. Din această categorie, nu ar trebui sa lipsească mopul, găleata, mătura, lavetele, bureții de curățat vase, burețeii din sârma, lavetele din microfibra, pulverizatoarele de soluții, sacii menajeri și mănușile menajere. Folosirea mănușilor este foarte importantă pentru a evita ca pielea să intre în contact cu substanțele chimice și pentru a o proteja de eventualele iritații și arsuri.

Fie că este vorba despre un restaurant, un hotel sau o pensiune, un bar sau o cafenea, igiena ideală se poate obține folosind doar produse profesionale, de calitate, atent alese pentru specificul spațiului în care urmează să fie folosite.