Pentru a ne bucura de un mediu înconjurător cât mai curat și mai plăcut, este extrem de important să ne autoeducăm să folosim în mod corect coșurile de gunoi și să colectăm selectiv deșeurile, astfel încât toate elementele să poată fi reciclate cu succes.

Coșurile de gunoi sunt extrem de variate, de la coșuri de dimeniuni mici pentru casă și birou, până la coșuri pentru clădiri mari de birouri și centre comerciale, toate realizate din materiale diferite, în funcție de necesitate, în culori diferite pentru colectarea ușoară a deșeurilor.

De multe ori, putem observa pe stradă coșuri de gunoi pentru parcuri, special concepute pentru exterior. Astfel, trecătorii vor avea un loc special unde să depoziteze ambalajele și resturile, pentru ca ulterior să fie reciclate.

De la modele simple, realizate exclusiv din metal, la coșuri de gunoi de forma unor ghivece sau chiar coșuri de gunoi stradale cu mai multe recipiente, colorate diferit pentru colectarea selectivă, diversitatea de materiale și culori ne oferă o flexibilitate mare în alegerea modelului de coș de gunoi dorit. Astfel, avem de unde alege modelul potrivit, pentru a se integra perfect în aspectul general al zonei în care va fi amplasat.

Coșurile de gunoi cu mai multe compartimente in interior oferă posibilitatea colectării deșeurilor pentru reciclare, pentru fiecare dintre cele 4 categorii principale de deșeuri: hârtie, carton, sticlă sau resturi de mâncare. Coșurile pentru colectare selectivă sunt ideale în zonele cu trafic mare de persoane, precum: mall-uri, spitale, școli, centre comerciale, clădiri mari de birouri, zone rezidențiale, restaurante și multe altele.

Ce presupune reciclarea deșeurilor? Reciclarea reprezintă procesul de reutilizare a materialelor și produselor învechite pentru crearea altora, fără a apela la materii prime noi, reducând considerabil consumul de energie necesar extragerii materiilor prime, respectiv distrugerii deșeurilor de orice fel. Materialele reciclabile provin din mediul industrial, birouri sau locuințe și constau în: hârtie, plastic, sticlă, metal și materiale textile. Ce este foarte important în procesul de reciclare, este ca toate materialele să fie curate. De aceea, este important atunci când aruncăm caserole de mâncare sau alte recipiente, să la clătim atent, astfel încât să poată fi reciclate corespunzător.

Anual, oamenii produc zeci de tone de gunoaie care sunt depozitate fie în gropi speciale, care sunt apoi acoperite cu pământ, fie aruncate în mari și oceane sau sunt incinerate. Desigur, gunoaiele degradează solul din zonele în care se află depozitate, au efecte grave asupra faunei acvatice, iar gazele care se produc prin incinerarea lor sunt foarte toxice. De aceea, reciclarea este esențială pentru menținerea planetei sănătoase.

Gama vastă de produse utile pentru depozitarea gunoiului menajer fac întreg procesul mult mai ușor, indiferent de specificul locului în care sunt folosite: coșuri din plastic, coșuri inox sau metalice, coșuri pentru colectare selectivă, coșuri stradale si pentru parcuri, containere și europubele.

Lumea poate fi un loc mai frumos, dacă alegem să avem grija de locul în care trăim, dacă suntem responsabili și atenți la mediu și la obiceiurile noastre zilnice. Folosirea coșurilor de gunoi pentru reciclarea selectivă a deșeurilor este un prim pas, fiind un element care poate sta la baza diminuării poluării.